Impozitele in Germania

Cum se calculeaza salariul net in Germania? De ce toate salariile afisate in reclamele Mediko Hire sunt in format brut? Cum pot afla ce salariu net voi castiga in Germania?

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari legate de partea materiala a unui loc de munca in Germania. Mai jos aveti raspunsurile.


Negocierea contractului dumneavoastra in Germania se face pe baza salariului brut din care, dupa retinerea contributiilor obligatorii si a impozitului pe salariu lunar, reiese salariul net – “banii din mana”.

Retinerile se fac in functie de mai multe criterii printre care: clasa de impozitare, land-ul in care veti desfasura activitatea sau varsta dumneavoastra.


Ce sunt clasele de impozitare:

Se discuta de clasa de impozitare doar in cazul celor angajati cu contract de munca

Veniturile pana la 450€/luna sunt scutite de impozit

Sistemul de impozitare in Germania este structurat pe 6 clase:

 

Clasa de impozitare I – Steuerklasse I – sunt incadrate la clasa de impozitare I persoanele care nu sunt casatorite (die nicht verheiratet sind) sau sunt casatorite dar nu locuiesc la aceeasi adresa cu sotia/sotul. La clasa de impozitare I – Steuerklasse I vor fi incadrate urmatoarele categorii de persoane:

Ledig – Celibatar (a)

Geschiedene – Divortat (a)

Getrennt lebende – Casatoriti dar traiesc separat (la adrese diferite)

Verwitwete – Vaduv(a)

 

Clasa de impozitare II – Steuerklasse II – aici se incadreaza mamele singure (si tatii) care au copii in ingrijire. Atentie ! Copiii trebuie sa locuiasca la aceeasi adresa cu dumneavoastra.  Cei dintre dumneavoastra care lucreaza in Germania dar au copii in Romania in ingrijirea altei persoane nu pot opta pentru clasa de impozitare II. Pentru clasa de impozitare II puteti opta indiferent daca sunteti: necasatorit (a), divortat (a), vaduv (a)     sau traiti separat de partener. In cazul in care va casatoriti trebuie sa anuntati Institutia financiara Finanzamt si automat intrati la o alta clasa de impozitare. 

 

Clasa de impozitare III – Steuerklasse III – poate fi solicitata doar de contribuabilii casatoriti si functioneaza numai in combinatie cu clasa de impozitare V. Aceasta combinatie este avantajoasa doar in cazul in care salariul unuia dintre soti este semnificativ mai mare in timp ce al doilea nu lucreaza, lucreaza part-time sau castiga foarte putin. Mare atentie! Cetatenii romani care sunt casatoriti insa sotia sau sotul locuieste pe teritoriul Romaniei nu pot solicita clasa de impozitare 3 (ei se incadreaza la clasa de impozitare 1) decat daca si sotia/sotul are domiciliul inregistrat (Anmeldung) in Germania. Daca optati pentru aceasta clasa dar nu va incadrati, puteti ajunge in situatia de a fi obligati sa returnati diferenta de la clasa de impozitare 1 la 3.

 

Clasa de impozitare IV – Steuerklasse IV potrivita pentru cei casatoriti care locuiesc impreuna si ambii parteneri castiga la fel

Clasa de impozitare V – Steuerklasse V functioneaza numai in combinatia 3/5, clasa V este o clasa de impozitare ridicata

Clasa de impozitare VI – Steuerklasse VI – o clasa de impozitare speciala, se aplica in cazul celor cu venituri suplimentare.

 

Important!

Prin declaratia anuala (Steuererklärung) aveti posibilitatea datorita costurilor suplimentare privind munca in Germania (chirie, transport Romania-Germania, costuri suplimentare) sa recuperati partial sau integral impozitul pe venit. Puteti solicita ajutor de la o firma specializata in recuperarea impozitului pe venit. 

Pe baza clasei de impozitare, a varstei si a landului unde veti lucra, va puteti estima chiar acum salariul net folosind Calculatorul estimativ de salarii de la brut la net. 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Iolanda Ciobanu (Saturday, 07 December 2019 09:36)

    Dacă mu mi am făcut încă anmeldungul ,sunt înscrisă la clasa a 6 a?Asa mi s a spus