Recunoașterea Profesională

Nu este ușor să începi o viață nouă, să te rupi de tot ceea ce îți era familiar în România și să te adaptezi la alte reguli, alt mediu, altă viață în Germania. Cu atât mai mult cu cât, pentru a lucra ca asistent medical generalist cu drepturi depline, trebuie să obții o serie de acte și acreditarea de a lucra în spațiul german. Multitudinea de oferte prezente pe piață la ora actuală nu fac decizia mai ușoară pentru candidați. Totuși, indiferent ce firmă alegeți pentru a vă intermedia angajarea, există câteva reguli generale care se aplică tuturor - firme de recrutare sau angajator direct.

 

Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoașteți vizavi de recunoașterea profesională în Germania. Simplu și la obiect:

 

1. Trebuie să obțineți recunoașterea profesională ca să lucrați ca asistent medical în Germania. Aici nu pot fi jumătăți de măsură, ori o aveți, ori nu.

 

2. Recunoașterea profesională în Germania se obține pe baza a două condiții esențiale:

       - calitatea de asistent medical generalist

       - cunoașterea limbii germane la nivel B2

 

3.   Există mai multe tipuri de acte doveditoare a calității de asistent medical generalist, în funcție de anul în care ați absolvit școala postliceală sanitară sau facultatea de asistență medicală. Ca idei generale însă: 

    - cei care au terminat școala după anul 2010 au studiile la nivelul cerut de statul german și pot începe imediat procesul de recunoaștere profesională. 

 

  -absolvenții din 2009 sau anteriori anului 2009 trebuie să aducă o serie de acte doveditoare pentru a-și demonstra continuitatea în muncă sau să facă revalorizare.

4.  Cunoașterea limbii germane la nivel B2 se dovedește printr-un certificat lingvistic obținut în urma unui examen pe patru categorii: scris, vorbit, ascultat, înțeles.

 

5. Examenul de B2 trebuie susținut în cadrul unei școli acreditate de statul german pentru ca certificatul lingvistic să fie valid.

 

6. Cunoașterea limbii germane la nivel B2 trebuie să fie reală. Cu alte cuvinte, nu vă ajuta cu nimic dacă aveți un certificat lingvistic de B2 dar nivelul dumneavoastră de germană real este A1.

 

7. Scopul examenului de B2 este simplu: să vă puteți descurca la noul job. Mai exact să înțelegeți ce spun medicii, pacienții, aparținătorii și să puteți redacta documentația scrisă în limba germană.

8. Dosarul de recunoaștere profesională trebuie depus la instituțiile abilitate din Germania. 

 

9. În funcție de cât de bine e întocmit dosarul dar și de câte dosare sunt în lucru la momentul depunerii, documentul de recunoaștere profesională vă este livrat într-o anumită perioadă de timp (cele mai bune dosare, ale angajaților Mediko au fost aprobate în 2 săptămâni de la angajare).

 

10. Până la obținerea recunoașterii profesionale veți fi încadrat ca „asistent medical generalist în curs de recunoaștere". Salariul pe care îl veți obține în această perioadă va fi mai mic decât cel primit după recunoaștere.

 

11. Recunoașterea profesională vă garantează faptul că veți putea lucra ca asistent medical generalist cu drepturi depline pe tot teritoriul Germaniei.

 

12. Recunoașterea profesională se face o singură dată.

 

Într-adevăr, nu e ușor să îți schimbi viața. Dar dacă ai alături de tine un partener de încredere, toate schimbările se fac mai ușor și drumul poate părea atât de scurt.

 

Mediko Hire este singurul angajator direct pentru unități medicale din Germania. Aplică și tu pentru postul care îți va aduce siguranță, beneficii și oportunitatea de a-ți dezvolta cariera în nursing!